Міжнародний день здоров’я рослин
Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин.
Перш за все, щоб підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти покласти край голоду, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та навколишнє середовище, а також сприяти економічному розвитку.
Здорові рослини в середовищі є основою всього життя на Землі, а також функціонування екосистем, продовольчої безпеки та харчової промисловості, адже факт здоров’я рослин та рослинного світу довкола є ключовим для сталого розвитку сільського господарства, необхідного для забезпечення харчами зростаючого населення планети. Зміни клімату та вплив людської діяльності також змінюють екосистеми та завдають шкоди біорізноманіттю, створюючи нові ніші для заселення шкідниками. Міжнародні подорожі та торгівля, масштаби яких за останнє десятиліття зросли втричі, також сприяють поширенню шкідників та хвороб.
Варто зазначити, що рослини складають 80 відсотків їжі, яку ми їмо, і 98 відсотків кисню, яким ми дихаємо, але вони знаходяться під загрозою різноманітних впливів. До 40% продовольчих культур щороку втрачається через шкідників і хвороби рослин, що завдає шкоди сільському господарству, загострює голод у світі та загрожує аграрній сфері. Оскільки хвороби рослин обходяться світовій економіці в понад 220 мільярдів доларів, захист рослин від шкідників і хвороб є економічно ефективнішим, ніж боротьба з локальними ситуаціями зі здоров’ям рослин.
ДУ «Івано-Франківська фітосанітарна лабораторія» проводить фітосанітарні дослідження об’єктів регулювання з метою мінімізації ризику розповсюдження шкідників рослин через торгівлю, сприяючи дотриманню міжнародних стандартів здоров’я рослин та раннього попередження їх потрапляння на територію України, щоб зберегти рослини здоровими, одночасно захищаючи навколишнє середовище.
До уваги аграріїв та підприємців!
Нагадуємо Вам, що фахівці відділу посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія» проводять метод біохімічного тетразольно-топографічного аналізування життєздатності насіння.
Вартість даного методу становить 283,33 грн.
За детальною інформацією звертайтесь за адресою:
м. Івано-Франківськ, вул. Горбачевського,11
e-mail: fitolabif@ukr.net
веб-сайт: fitolabif.com.ua
Що робити з домішками?!
Чи важливо визначати вміст домішки насіння інших рослин в партії насіння? Безумовно, що так! Адже домішки значно знижують цінність партії насіння та впливають на норму висіву.
В лабораторних умовах визначеня вмісту домішки насіння інших рослин – це поштучне визначення у складі домішки насіння рослин, небажаних для насінництва незалежно від їх вмісту під час аналізування чистоти.
Серед домішок насіння бур’янів вирізняють такі групи: карантинні, отруйні, злісні, важковідокремлювані та інші.
Очищення від домішок є однією з основних умов як при зберіганні насіння, так і при підготовці до посіву. Видалення домішок важливе для попередження самозігрівання і псування насіння під час зберігання, оскільки більшість домішок відрізняються від основної культури значною гігроскопічністю та більшою життєздатністю. Також очищення сприяє зниженню рівня зараженості насіння шкідниками хлібних запасів. Шкідливість багатьох бур’янів посилюється у результаті виділення їх кореневою системою в грунт токсинів. Саме вони здатні уповільнити енергетичний потенціал насіння овочевих культур, пшениці, гороху, ячменю під час проростання.
Домішки є небажаними складовими насіння, тому їх вміст, в залежності від виду культури, обмежується державними стандартами.
Даний вид аналізування доступний в ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія», відділ визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу. Радо запрошуємо до співпраці!
Наша адреса:
м.Івано-Франківськ, вул.Горбачевського,11
e-mail.fitolabif@ukr.net
Тютюнова білокрилка – небезпечний карантинний шкідний
Тютюнова білокрилка (Bemisia tabaci) в багатьох країнах світу є небезпечним шкідником культур, як відкритого так і закритого ґрунту. На території України цей шкідник внесений до переліку карантинних організмів, відсутніх в Україні в списку А-1.
Тютюнова білокрилка пошкоджує перець, огірки, салати, томати, а також численні квіткові рослини: троянду, герберу, азалію, пеларгонію, глоксинію, фуксію, гібіскус.
При високій температурі повітря (28-30 С) самки живуть 10-15 днів, відкладають яйця на нижній поверхні листків, розміщуючи їх кільцями. Через 5-9 днів з яєць виходять личинки (німфи), які проходять чотири стадії розвитку кожна тривалістю 2-4 дні, четверта стадія називається «пупарій». Зазвичай шкоди завдають личинки, які висмоктують сік, викликаючи ослаблення рослин.
Через 5-9 днів з яєць виходять личинки (німфи), які проходять чотири стадії розвитку кожна тривалістю 2-4 дні, четверта стадія називається «пупарій».
Симптоми ураження:
за дуже сильного заселення зменшується висота рослин, кількість пагонів, знижується якість урожаю;
у місцях пошкодження на поверхні листків з’являються численні хлоротичні плями у вигляді мозаїки, листя поступово скручується, жовтіє і опадає;
личинки білокрилки виділяють медвяну росу, яка покриває поверхню листків і змушує зменшувати інтенсивність фотосинтезу, особливо коли на ній поселяються сажкові грибки;
сильно уражені рослини зовні виглядають ніби вкритими чорним нальотом.;
медвяна роса також забруднює квіти, що в рази зменшує їх декоративну цінність.
Способи поширення
дорослі особини тютюнової білокрилки літають не дуже добре, але завдяки своїм маленьким розмірам можуть бути перенесені вітром на досить великі відстані;
в умовах теплиць за недотримання захисних заходів імаго переноситься з вогнища зараження у вільні відділи теплиці на одязі й волоссі персоналу, з рослинними відходами, тарою;
шкідник може бути занесений в Україну з садивним матеріалом рослин-господарів, зрізаними квітами, свіжими овочами на будь-якій стадії розвитку;
в європейському регіоні пересічним джерелом поширення комахи є пуансетія (Рoinsettia) та гібіскус (Hibiscuc), які широко використовуються в міжнародній торгівлі.
Фітосанітарні заходи включають:
заборону ввезення заселених шкідником рослин з листям, цибулинами, бульбами, живцями, саджанцями, квітами, плодами;
зрізаних квітів і бутонів, свіжого листя, гілок для складання букетів;
свіжих плодів: капусти качанної, цвітної, броколі та інших їстівних овочів з роду Brassica, салатів і іншої зелені, заселених тютюнової білокрилкою;
у разі виявлення рослин або їх частин, заселених тютюновою білокрилкою, вся партія імпортної продукції підлягає поверненню до країни експорту або знищенню.
До уваги аграріїв та підприємців!
Відділ визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу, крім інших показників, буде також проводити біохімічне тетразольно-топографічне аналізування життєздатності насіння!
Під життєздатністю в насіннєзнавстві розуміють кількість живого насіння в досліджуваному зразку, виражену у відсотках, незалежно від того, здатне воно проростати в конкретних умовах або ні. Для цього застосовують біохімічний метод визначення життєздатності насіння. Метод заснований на забарвлюванні живих тканин насінини розчином тетразолу в червоний (малиновий) колір, мертві тканини залишаються незабарвлені.
Аналіз проводять з метою:
- швидкого визначення життєздатності насіння, що перебуває у стані фізіологічного спокою;
- для визначення життєздатності твердих непророслих насінин;
- підтвердження факту та встановлення причин низької схожості насіння.
На практиці життєздатність визначають у випадках, коли необхідно терміново оцінити можливу схожість насіння. Найбільш актуальним визначення життєздатності буде для живого насіння, яке через тверду водонепроникну шкірку не може прорости (у бобових трав і деяких зернобобових культур), та насіння в якому ще не завершилися процеси післязбирального достигання (для озимих культур).
За детальною інформацією,щодо визначення посівних якостей насіння звертайтесь за адресою:
м.Івано-Франківськ, вул.Горбачевського,11
e-mail.fitolabif@ukr.net
ПРОДОВЖУЄМО ВДОСКОНАЛЮВАТИСЬ
25 квітня 2024 року в онлайн-форматі відбулося навчання для державних фітосанітарних інспекторів на тему: «Методи огляду та відбору зразків садивного матеріалу плодових, ягідних, квітково-декоративних та інших деревних культур, а також відбору зразків деревини , виробів із деревини для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів)», згідно наказу МАПУ №343 від 22.02.2021 р. «Шкодочинні організми, виявлені в результаті експертиз від імпортних об’єктів регулювання». Навчання відбулося за участі в.о. завідувача відділу реєстрації зразків об’єктів регулювання та оформлення документів Мирослави КРАЇНСЬКОЇ та завідувача відділу фітосанітарного аналізу Світлани КІТИНСЬКОЇ ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія»
В ході заходу Мирослава КРАЇНСЬКА та Світлана КІТИНСЬКА висвітлили наступні питання:
застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків садивного матеріалу плодових, ягідних, квітково-декоративних та інших деревних культур, а також відбору зразків деревини, виробів із деревини для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів);
регульовані шкідливі організми садивного матеріалу плодових, ягідних, квітково-декоративних та інших деревних культур, виявлені в результаті експертиз від імпортних об’єктів регулювання.
ВИЯВЛЕНО АМБРОЗІЮ!!!
23 квітня 2024р. при проведенні фітосанітарної експертизи фахівцями відділу фітосанітарного аналізу ДУ “Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія” було виявлено обмежено поширений в Україні карантинний організм – амброзію полинолисту (Ambrosia artemisiifolia L) в трьох зразках льону. Рекомендовано вжити заходів відповідно до чинного законодавства в сфері карантину та захисту рослин.
Амброзія полинолиста — це один з найнебезпечніших карантинних бур’янів, що згубно впливає на організм людини і довкілля, а крім того, його поява у посівах сільгоспкультур здатна суттєво знизити урожайність. Він засмічує усі польові культури, сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки та пасовища, пустирі та інші необроблювані землі.
Для своєчасного виявлення вогнищ бур’яну проводяться обстеження земельних угідь: узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей, територій станцій по яких перевозиться сільськогосподарська продукція, пунктів ввезення, приймання, зберігання та використання засміченого матеріалу, а також прилеглих до них територій (в радіусі 3 км); сільськогосподарських угідь.
Методи боротьби з амброзією полинолистою:
агротехнічний метод, який передбачає чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами; в населених пунктах – у вогнищах амброзії полинолистої створення газонів із багаторічних трав, які пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої;
хімічний метод, який доцільно застосовувати в промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях, передбачає застосування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні;
механічний метод – знищення амброзії шляхом виполювання, ручного видалення або скошування.
Наші контакти:
м. Івано-Франківськ, вул. Горбачевського, 11
e-mail: fitolabif@ukr.net
fitolabif.com.ua
ПІДВИЩУЄМО КВАЛІФІКАЦІЮ
З 08 по 19 квітня 2024 року в.о.директора ДУ “Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія” Оксана Салей, проходила онлайн-курси підвищення кваліфікації на базі ННІ неперервної освіти і туризму Національного університету біоресурсів і природокористування України. В подальшому з отриманням свідоцтва про підвищення кваліфікації.
КІЛЬЦЕВА ГНИЛЬ
одне з найбільш небезпечних захворювань картоплі та томатів
Одним з найбільш небезпечних захворювань картоплі та томатів є КІЛЬЦЕВА ГНИЛЬ, збудниками яких є патогенні фітобактерії.
Clavibacter michiganensis є аеробною неспороутворюючою грампозитивною бактерією. Вона має кілька підвидів та завдає значних економічних збитків у всьому світі.
Заражене насіння зазвичай дає зовні здорові сходи, симптоми з’являються в міру досягнення зрілості рослин. В тепличних умовах першим симптомом є в’янення листя в жарку погоду. Листя можуть бути білими, а згодом проявляються коричневі некротичні міжжилкові ділянки. В’янення швидко стає незворотним і вся рослина висихає.
У польових умовах першим симптомом є висихання країв листків переважно на нижніх листках. Рослина повільно всихає, як правило, не проявляючи в’янення. На запущеній стадії, на листових жилках і черешках з’являються дрібні білуваті пустули. Часто з’являються коричневі смуги стебла і черешків. Вони можуть розділятися, оголюючи жовтувато-червонувато-коричневі порожнини, що є симптомом раку.
Плоди можуть не розвиватися і опадати, або дозрівати нерівномірно. Також часто виявляють зовнішню мармуровість і внутрішнє знебарвлення судин чи навколишніх тканин. Нечасто на плодах можуть з’являтися характерні плями «пташиного ока». Спочатку злегка підняті та білі, ці плями утворюють світло-коричневі шорсткі центри, оточені плоским білуватим ореолом.
На зрізаних стеблах, черешках і плодоніжках, особливо в місцях їх з’єднання, буде помітно кремово-біле, жовте або червонувато-коричневе забарвлення судинної тканини та серцевини, а також порожнини всередині серцевини. Ці зміни кольору видно лише на пізніх стадіях захворювання. На початку свого розвитку збудник не викликає змін у судинній тканині.
Іноді можна спостерігати дуже легке рожеве забарвлення судинної тканини. Тоді кільцеву гниль легко сплутати з вертицильозним або фузаріозним в’яненням (спричиненим грибами родів Verticillium чи Fusarium).
Джерелами бактеріальної кільцевої гнилі виступають:
- залишки уражених рослин (до моменту їх повного розкладання під впливом сапротрофів)
- живі уражені рослини
- зимуючі органи уражених рослин.
Найпоширенішими методами боротьби з фітопатогенними бактеріями є:
- знищення решток уражених рослин або створення умов для їх швидшого розкладання;
- використання здорового посадкового матеріалу;
- дезінфекція насіння і ґрунту;
- застосування бактерицидів чи комплексних біопрепаратів, які успішно використовуються у боротьбі з грибковими та бактеріальними захворюваннями рослин.
Збудник хвороби належить до карантинних організмів, відсутніх на території України. Тому, щоб запобігти виникненню осередків хвороби, вкрай потрібно проводити ефективний контроль під час ввезення і вирощування імпортного насіннєвого матеріалу.
В ролі додаткових заходів обережності фермери та представники господарств також можуть звернутися зі зразками рослин до лабораторії для аналізу за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Горбачевського, 11, тел.78-35-77
Ольга Гриньків
Провідний фахівець відділу фітосанітарного аналізу ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія»
Участь в онлайн-нараді
З метою надання методичної допомоги та забезпечення належного виконання завдань і функцій у сфері управління державним майном, Управлінням економічної діяльності Держпродспоживслужби 12 квітня 2024 року об 11 годині було проведено онлайн-нараду на платформі Microsoft Teams за результатами подання звітності за 2023 рік та роботи в Автоматизованій системі «Юридичні особи».
В даному заході прийняла участь відповідальна особа, на яку покладено функціональні обов’язки з питань упорядкування об’єктів державного майна – Лілія Цюцяк.
МИ ВДОСКОНАЛЮЄМОСЬ!!!
З 04.04.2024 р. по 05.04.2024 р. завідувач відділу фітосанітарного аналізу (заступник керівника з якості) ДУ “Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія” Світлана КІТИНСЬКА пройшла навчання на базі ТОВ «НКЦ «ЄВРОАКАДЕМІЯ» за темами: “Внутрішній аудит в лабораторіях згідно з вимогами ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 з врахуванням положень ДСТУ ISO 19011:2018 та ДСТУ ISO 31000:2018”, “Перепідготовка керівників, менеджерів з якості, аудиторів та фахівців лабораторій за вимогами стандарту ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 з врахуванням положень ДСТУ ISO 19011:2019, ДСТУ ISO 31000:2018, ЕА, ILAC- рекомендацій”, в подальшому з отриманням свідоцтва компетентності.
Протруєння насіння: як не зіпсувати посівний матеріал
Посівна кампанія ярих культур вже розпочалася. Тому, якщо ще не встигли до неї підготуватися, маєте можливість зробити це найближчим часом. А оскільки основою майбутньої врожайності є здорове та якісне насіння, перед придбанням рекомендуємо дослідити посівний матеріал в лабораторних умовах. Окреме питання — перевірка посівного матеріалу на зараженість фітопатогенами. З огляду на виявлених на насінні збудників хвороб аграрії зможуть обрати протруйник, який надійно захистить насіння.
Для отримання гарантованого якісного врожаю найважливіше завдання для аграрія — отримати дружні здорові захищені сходи культури. Адже промахи, допущені саме у фазі сходів рослин, практично неможливо виправити ніякими наступними агротехнічними заходами. Науково доведено, що через насіння можуть розповсюджуватися збудники 60% усіх небезпечних хвороб, які призводять як до зниження посівних якостей самого насіння, так і до зменшення в подальшому продуктивності рослин.
Дуже важливим також є протруювання насіння перед сівбою якісними протруйниками, мікроелементами та стимуляторами, що забезпечує розвиток сходів та реалізацію генетичного потенціалу сорту.
Якісне протруєння насіння здатне скоротити можливу втрату врожаю від 30 до 65%. При виборі препарату необхідно враховувати сортові особливості, прогноз ураження шкідниками, хворобами та погодні умови. Фунгіцидні протруйники захищають від хвороб, які викликають грибки і бактерії (сажка, кореневі гнилі, снігова пліснява). Інсектицидні — від шкідників, які пошкоджують насіння, сходи, знищують коріння культур (злакові мухи, цикадки, совка, хлібна жужелиця). Щоб серед великої кількості препаратів, представлених на ринку України, зробити правильний вибір, в першу чергу слід звертати увагу на формуляцію препарату, діючу речовину та її вміст. Найкращими є протруйники, які містять в собі дві або більше діючих речовини, тим самим захищають рослину від максимально широкого спектру хвороб.
У відділі визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу проводиться аналізування в тому числі і протруєного насіння, адже протруєне не завжди означає якісне.
Для перевірки показників якості насіння звертайтесь: ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія» м. Івано-Франківськ, вул.Горбачевського,11
e-mail:fitolabif@ukr.net
Золотиста картопляна нематода – небезпечний збудник хвороби картоплі!
Картопля – цінна сільськогосподарська культура, яка займає одне з перших місць серед інших
культур і є важливою продовольчою, кормовою й технічною культурою. Недарма її називають другим хлібом. Серед сільськогосподарських культур важко знайти таку, яка б за універсальністю використання могла зрівнятися з нею. На протязі вегетації картопля уражується збудниками хвороб та пошкоджується шкідниками. Серед багатьох шкідливих організмів, що уражують картоплю, золотиста картопляна нематода Globodera rostochiensis – чи не найбільш небезпечний, та водночас найменш відомий пересічному господарю об’єкт, який майже непомітний неозброєним оком. Проте сам він достатньо озброєний, щоб спричинити не просто недобір врожаю, а майже повну його відсутність.
Золотиста картопляна нематода – це мікроскопічний черв’як, самки якого можуть зимувати у формі цисти і залишатися у ґрунті життєздатними роками і навіть десятиліттями, розвиваються в коренях рослини-господаря, зокрема картоплі, томатів, та інших рослин з родини пасльонових. Навесні, при настанні сприятливих умов, із цист виходять личинки, які відшукують корені картоплі та проникають у них. Там вони живляться соком клітин, втрачають рухливість, проходять в своєму розвитку чотири личинкові стадії, розбухають, набуваючи спочатку грушоподібної, а потім – кулеподібної форми. Самки проривають епідерміс і з’являються назовні кореня, при цьому переднім кінцем вони залишаються прикріпленими до кореня. Червоподібні самці мігрують у ґрунт, запліднюють самок і гинуть. Після цього, самка ще більше розбухає, наповнюється яйцями, набуває золотистого, а пізніше коричневого кольору, і відмирає, перетворюючись на цисту.
Візуально наявність захворювання рослин глободерозом визначають в період від фази бутонізації до масового цвітіння, коли ознаки хвороби виявляються найбільш чітко. Хворі рослини при сильному ступені зараження легко відрізнити за хлоротичним кольором листя, відставанням у рості, «бородатістю» кореневої системи, густо обсипаної цистами; пригніченим станом рослин в цілому. Цвітіння у них дуже скудне або взагалі відсутнє. Внаслідок паразитування золотистої картопляної нематоди знижується врожайність та товарність новоутворених бульб, погіршується їх якість.
Основні джерела поширення картопляної нематоди:
заражений грунт;
садивний матеріал;
сільгоспінвентар;
транспортні засоби, до яких прилипли частинки ґрунту, взуття людини;
можливе механічне перенесення цист з тарою, вітром, дощовою водою, а також тваринами.
Фітосанітарні заходи боротьби з золотистою картопляною нематодою:
• чергування культур у сівозміні, які не уражуються картопляними нематодами (бобові, зернові, технічні культури, багаторічні вави та інші) ;
• вирощування немотодостійких сортів картоплі;
• застосування агротехнічних методів, які передбачають внесення добрив, знищення бур’янів;
• застосування нематоцидів (фумігантів або системних препартів) ;
• при виявленні зараження золотистою картопляною нематодою застосовувати крантинні заходи -заборона вивезення ураженого садивного матеріалу, проведення фітосанітірної експертизи, введення карантинного режиму.
У разі виявлення вище описаних ознак ураження просимо звернутися в ДУ “Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія”, м. Івано-Франківськ, вул. Горбачевського, 11, тел.78-35-77, e-mail: fitolabif@ukr.net, fitolabif.com.ua
ОНЛАЙН-НАРАДА
Управлінням економічної діяльності Держпродспоживслужби 27.03.2024 року проведено онлайн-нараду щодо роботи в Автоматизованій системі «Юридичні особи» та з питань функціонування систем енергетичного менеджменту. У заході взяли участь провідний інспектор з кадрів – Лілія ЦЮЦЯК та завідувач загального відділу – Іванна КУЛАКОВА.
Підготуйся до посівного сезону правильно!
Гарантований врожай за мінімальних вкладень або найприбутковіша культура сезону? Цього року аграрії Івано-Франківщини віддають перевагу у вирощенні такої культури, як соя. Причина перша – соя це єдина культура, яка за 80-100 днів дасть вам два врожаї. Друга причина полягає в тому, що після посіву сої можна покращити якість ґрунтів без додаткових витрат. Біологічні залишки, що залишаються на полі після збирання врожаю, еквівалентні внесенню 10-15 тонн органічних добрив на гектар. Продукція з сої має високу вартість на ринку, оскільки цей рослинний вид широко використовується у харчовій, фармацевтичній промисловості та інших галузях. Це дозволяє фермерам отримувати значний прибуток.
При поступленні зразків у відділ визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу близько 40% зразків займає соя. Даний насіннєвий матеріал відібрано від 1332т. Більшість насіння сої високих репродукцій і після аналізування показали гарні показники якості. Тільки 20т сої виявилися некондиційними по схожості. Крім основних показників якості, на які проводиться аналізування, аграрії віддають перевагу також аналізуванню зараженості насіння хворобами. Оскільки дана культура є особливо сприятливою до різних хвороб, а це може значно знизити врожайність. Серед всього проаналізованого насіння сої на зараженість хворобами в основному це: пероноспороз (несправжня борошниста роса), чорна плісень (альтернаріоз), фузаріоз, бактеріоз.
Попередня перевірка насіння на зараженість хворобами дає можливість визначати стан насіння, адже за результатами таких досліджень можна прийняти рішення про доцільність проведення обробки насіння та вибір протруйника необхідного спектра дії, а в майбутньому отримати хороший врожай.
Для перевірення показників якості насіння звертайтесь: ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія» м. Івано-Франківськ, вул. Горбачевського,11
ПРО ЯКІСТЬ НАСІННЯ
Перевірка якості насіння – це обов’язкова процедура перед посівом. Ми допоможемо Вам подбати про високий майбутній врожай.
Для отримання детальної консультації з приводу лабораторних досліджень та їх вартості звертайтесь за адресою: м.Івано-Франківськ, вул.Горбачевського, 11 e-mail:fitolabif@ukr.net
ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ
З 04.03.2024 р. по 13.03.2024 р. провідний фахівець ДУ “Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія” Ірина Яблінчук пройшла курси підвищення кваліфікації на базі факультету агротехнологій та екології Львівського національного університету природокористування за навчально-тематичною програмою «Відбір проб сільськогосподарської рослинницької продукції в процесі карантинного огляду та експертизи», в подальшому з отриманням свідоцтва, що підтверджуватиме високу професійність працівника у відборі зразків.
ОБЕРЕЖНО – повитиця!
06 березня 2024 р. при проведенні фітосанітарної експертизи фахівцями відділу фітосанітарного аналізу ДУ “Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія” було виявлено обмежено поширений в Україні карантинний організм – повитицю (Cuscuta spp.) в одному зразку конюшини від партії 20 т. Рекомендовано вжити заходів відповідно до чинного законодавства в сфері карантину та захисту рослин.
Велике значення в боротьбі з повитицями мають профілактичні заходи. Насамперед це стосується передпосівної обробки насіння, оскільки дуже часто існує ймовірність того, що воно засмічене повитицями. Найкращим способом уникнути неприємностей, пов’язаних із поширенням та розповсюдженням повитиці, є ретельне дотримання правил карантину рослин, а саме:
- забороняється завезення на вільні від повитиці території з районів розповсюдження бур’яну;
- обов’язковий карантинний огляд та лабораторна експертиза об’єктів регулювання;
- обстеження сільськогосподарських угідь на виявлення бур’яну в період вегетації;
- при виявленні вогнища – запровадження карантинного режиму та проведення спеціальних фітосанітарних заходів.
ВЕБІНАР для фахівців кадрової служби
01 березня 2024 року Лілія Цюцяк, провідний інспектор з кадрів, прийняла участь у спеціалізованому вебінарі для фахівців кадрової служби на тему: «Цифровізація трудових відносин: майбутнє чи сьогодення», який проводила – Пижова Марина, адвокат, доктор юридичних наук, експерт у галузі трудового права, автор освітнього проекту «Легко кадри».
В процесі вебінару було опрацьовано такі питання:
– оцифрування трудових книжок;
– роботи з Порталом Пенсійного фонду;
– особливості роботи з xml-документами;
– розбір Порядку подання відомостей про трудову діяльність, фізичної особи-підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі.