Підсумки роботи за 2023 рік

20 лютого 2024 року у ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія» було проведено підсумки роботи лабораторії за 2023 рік. Розглянуто проблемні питання, які виникали під час роботи та прийнято рішення про пріоритетні напрямки роботи та  розвитку лабораторії у 2024 році.

У нараді взяли участь фахівці лабораторії, які задіяні у функціонуванні системи управління якістю згідно ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019.

Заслухали доповідь в.о.директора лабораторії – Салей Оксани Тарасівни про роботу лабораторії у період воєнного стану, внутрішні та зовнішні чинники, які мали вплив на лабораторію. Також досягнення цілей, запланованих у 2023 році.

Наступне слово було за завідувачем відділу посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу (керівник з якості) – Костишин Оксаною Василівною, яка доповіла про придатність політик та процедур у системі управління; виконання дій щодо попередніх аналізів з боку керівництва; результати останніх внутрішніх аудитів та проведення коригувальних дій невідповідностей, які виникли в процесі роботи. Також було зазначено оцінку зовнішніх органів, зокрема проведення повторної оцінки (акредитації) фахівцями НААУ щодо відповідності вимогам ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 з розширенням сфери акредитації у відділі фітосанітарного аналізу та відділі посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу. Доповіла про роботу відділу посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу за 2023 рік, та проведення розширення сфери згідно ДСТУ 4138-2002 Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості, зокрема п.6 Методи аналізування домішки насіння інших рослин; п.11 Методи аналізування зараженості насіння хворобами; п.12 Методи аналізування заселеності насіння шкідниками.

В.о.завідувача відділу фітосанітарного аналізу – Кітинська Світлана Богданівна доповіла про роботу відділу за 2023 рік. Результативно забезпечено достовірність випробувань у відділі. У 2023 році у відділі фітосанітарного аналізу відбулось розширення сфери акредитації на нові методи досліджень, зокрема: бактеріологічна та вірусологічна  експертиза. А також надала пропозицію щодо створення нової форми СУ “Журнал дезінфекції термостату”, для  забезпечення достовірності результатів випробувань.

Технічний керівник, провідний фахівець відділу фітосанітарного аналізу – Луцький Василь Михайлович доповів про достатність ресурсів, зокрема стан обладнання та необхідність калібрування у поточному році.

В.о. завідувача відділу реєстрації зразків об’єктів регулювання та оформлення документів – Яблінчук Ірина Іванівна доповіла про роботу відділу та просвітницьку роботу серед населення за 2023 рік. А також надала пропозиції щодо покращення роботи відділу у 2024 році.

При підведенні підсумків наради Оксана САЛЕЙ висловила щиру вдячність фахівцям лабораторії за результативну роботу.